A red hot workspace at Woods

Taking a leaf out of Apple's book in crafting a workplace that promotes collaboration and communication, Spaceworks took a bare concrete shell and turned it into a lively space for the Auckland branch of engineering/surveying/planning firm Woods

Taking a leaf out of Apple's book in crafting a workplace that promotes collaboration and communication, Spaceworks has taken a bare concrete shell and turned it into a lively space for the Auckland branch of engineering/surveying/planning firm Woods.

The vast, plain space offered a blank canvas to work with, which was overlaid with vibrant colour blocks in a palette of red, orange, yellow, black and white, and enhanced with plenty of texture in the form of polished concrete and timber for a modern industrial look.

To avoid creating a call centre type environment amongst the sea of people, always a risk when a large number of staff work in close proximity, a breakout area was introduced to act as a central hub for people to gather in.

The offices and meeting rooms were designed to resemble shipping containers. The doors consist of individual pieces of laminated cedar, adding a dimension of warmth and richness.

The original setting did have one interesting feature, though – and that was the ceiling. To make the most of this, the dropped ceiling was treated with patterned acoustic tiles, with the practical bonus of hiding the air-conditioning and cabling.