Close

A nearly clean sweep at northern ADNZ/Resene Design Awards

A nearly clean sweep at northern ADNZ/Resene Design Awards

La Porchetta Ponsonby by Grant Watson of Pure Design Commercial/Interior Design La Porchetta Ponsonby by Grant Watson of Pure Design Commercial/Interior Design O’Neil Residence by Trevor Pyle by Masterplan Architectural Residential Alterations & Additions O’Neil Residence by Trevor Pyle by Masterplan Architectural Residential Alterations & Additions Hugh Brown Drive by Mark McLeay of Creative Arch Commercial/Industrial Hugh Brown Drive by Mark McLeay of Creative Arch Commercial/Industrial Selwyn by Mark McLeay of Creative Arch Residential New Home over 250sqm Selwyn by Mark McLeay of Creative Arch Residential New Home over 250sqm Sumar Coastal Retreat by Mark McLeay of Creative Arch Residential New Home up to 250 sqm / Residential Interior Architectural Sumar Coastal Retreat by Mark McLeay of Creative Arch Residential New Home up to 250 sqm / Residential Interior Architectural

Architectural designer Mark McLeay enjoyed a dream run at this year's Auckland/Northland regional ADNZ/Resene Design Awards, taking a whopping four wins in various categories. 

His Sumar Coastal Retreat in picturesque Whangapoua, with concrete panels and polished floors, won both the Residential New Home up to 250 sqm category as well as the Residential Interior Architectural category.

Judges said it was a clear winner and one which will be hard to beat at the National Awards in October. “This project is characterised by a simple and elegant plan - the foundation of any house. Selection of materials and detailing illustrates a high order of judgement and is very effective in integrating the interior spaces. The use of steel and timber injects a dose of care and formality into what is otherwise a relaxed and informal environment.”

McLeay returned to the stage for his Selwyn home, which earned him the winning place within the Residential New Home over 250sqm category. Nestled in the heart of Mission Bay, he says the open plan home is an entertainer’s dream with a large kitchen and spacious larder flowing through the dining and living areas to the swimming pool.

According to judges: "This is an elegant and sophisticated house, which sits well on a relatively tight section. Planning is relaxed, while retaining a certain formal symmetry; while relationships to the outside are handled well and the garage is appropriately subservient to the upper parts of the house. Finishes are simple and appropriate.”

Finally, McLeay topped it off with the Commercial/Industrial Award. “When approached to overhaul this Hugh Brown Drive property ensuring both its weather- tightness and overall aesthetic enhancement,” he says, “we were inspired by the introduction of a Pacific flavour to the existing building. The beautiful, architecturally designed timber entranceway has provided a cost effective and low maintenance solution to enhancing the overall street appeal of the building. The Pacific elements of the design not only serve to enrich the building aesthetically, it is reflective of the clients unique point of view.”

For the judges it was the use of form which caught the eye. “The dramatic use of form draws you to this strong and confident project. Pacific culture is acknowledged whilst not becoming in anyway tokenistic. The forms of the existing structure have been recognised, extended and enhanced in a coherent manner. The powerful central courtyard makes a significant place.”

The Residential Alterations & Additions category went to Trevor Pyle of Masterplan Architectural, who transformed a 1980s plaster-clad house into a contemporary family home. Tucked in Murray’s Bay on the North Shore of Auckland, the O’Neil Residence boasts clean lines, simple forms and a crisp modern interior are expertly finished with expansive windows designed to capture the sea views and flood the home with sun. Judges said Pyle managed to turn a clumsy property into a "complex and sophisticated assemblage of forms appropriate to the present time".

The last award, Commercial/Interior Design, went to Grant Watson of Pure Design for La Porchetta, Ponsonby.