Close

Urbanisation gets interactive

The 220,000 square meter pedestrian-oriented Linked Hybrid complex in Beijing was designed as a means of countering the numerous privatised urban developments in China. Architect firm Steven Holl Architects achieved this objective by creating a new twenty-first century porous urban space that is inviting and open to the public from every side.

“The urban public space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an "open city within a city",” say Steven Holl Architects.

“The entire complex is a three-dimensional urban space in which buildings on the ground, under the ground and over the ground are fused together.”

Relationships are an important process of the design outcome. The architects designed the complex in a way that promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces – varying from commercial, residential, and educational to recreational.

It’s also a strong contender on the sustainability side. The geo-thermal wells (655 at 100 meters deep) provide cooling in summer and heating in winter.

The complex contains 644 apartments, public green space, commercial zones, hotel, a cinema, kindergarten, Montessori school and underground parking.